dpД-р Пашкулев е роден през 1960 г. в гр. Брацигово. През 1986 г. се дипломира като лекар. Провежда обучение по фитотерапия в Окръжна болница при д-р Д. Памуков. От 1991 г. работи няколко години като фитотерапевт към различни здравни центрове. Участва активно в разработването на някои от първите вестници и кабинети по природна медицина: “Вестник-книга”, “Дар”, “Домашен лекар”, “Дикси” и др. Бил е още медицински редактор на в. “Лечител” и към някои книгоиздателства.

През периода 1993-2000 г. се квалифицира в методи като хомеопатия, Бахова цветотерапия и ароматотерапия. В цялостната си медицинска дейност се стреми да обединява ценното от различните конвенционални и природосъобразни подходи към физическото и душевно здраве.

Здравейте д-р Пашкулев,

1. Кои са допълнителните изисквания към майчиния организъм по време на бременност?
Най-общо, тя изисква повишен физически капацитет, по-възможност добро здраве на всички органи и системи, особено на сърдечно-съдовата, ендокринната, храносмилателната и отделителната. От хранителните съставки (нутриенти) основно значение имат балансираните протеини, есенциалните мастни киселини (най-вече омега-3), натуралните въглехидрати (приемани чрез плодове и зърнени храни, а не чрез рафинирана захар), витамините и минералите”.

2. Нормално ли е бременната жена да има отоци по тялото си и на какво се дължи това?
“Растящите обеми на тялото при бременност могат да подведат, че и оточността може да се дължи на нея – това е груба грешка! Отоците по крайниците, лицето и в други части на тялото винаги следва да алармират за проблем с организма: сърдечен, бъбречен, възпалителен, алергичен, от липса или излишък на някои хранителни съставки или – особено важно – за прееклампсия. В последния случай, отоците могат да са най-видимите от всички симптоми, тъй като белтъкът в урината се засича само чрез изследване, а и повишаването на кръвното не винаги се съпровожда от ясно насочващи симптоми”.

3. Как може да бъде предотвратено високото кръвно налягане по време на бременност?
“Чрез балансиран начин на живот, ограничение на твърде солените продукти и тежките мазнини в менюто и евентуално – някои природни средства – леки билки като глог и маточина, магнезиеви продукти вътрешно и външно (трансдермално), само при спешност инжекционно. Калцият се набавя от разнообразната храна, но ако има нужда от добавка, да се следи да е в баланс с магнезия и цинка! Разбира се, редовно трябва и да се измерват стойностите на кръвното налягане, както и да се ходи на профилактични прегледи”.

4. Кои са необходимите хранителни вещества за превенция на Прееклампсия?
“Пълноценни белтъчини, минерали (калият и магнезият са най-важни от тях) и защитни (антиоксидантни) растителни багрила. Допълнителна роля могат да имат някои билки, особено с пречистващ и обменнорегулиращ ефект (глухарчето например може да се добавя и прясно, в храната, или да се ползва във фитотерапевтини форми) , както и богати на естествени салицилати (върбата е най-известна от тях), които (за разлика от аспирина) не водят до нежелателни странични явления”.

5. Под каква форма могат да бъдат набавени?
“За приема на белтъци не е нужно и дори е проблемно да се злоупотребява с животинските продукти, каквито остарели схващания все още битуват. Особено нежелателни са тежките (пържени, препечени, колбасирани) меса. Пилешкото, ако не е биологично отгледано, вече също е много рисково, поради агресивните полихимични,  ускоряващи развитието на птиците методики. По-уместни са леките продукти, като нискомаслено кисело мляко и извара, рохък яйчен жълтък, щадящо приготвена риба. Искам да подчертая, че растителните протеини не са за пренебрегване и много жени прекарват здрава бременност, разчитайки главно на тях: бобови, пълнозърнести, ядки и семена, както и някои „суперхрани“, като цветен прашец, бирена мая и водорасли. За калия, магнезия и защитните антиоксиданти – консумацията на пресни и разноцветни плодове и зеленчуци е решаваща – най-малко 1 кг. общо на ден, а през топлите сезони – и доста повече”.

6. Необходим ли е специален режим на хранене и движение, за да бъде избегнато това състояние?
“Аз вече споменах основните моменти при храненето. Мога да добавя препоръката за избягване на алкохол и кофеинови продукти, както и за ползване, и то умерено, на диетична сол (с калий, освен натрий) – тя се прибавя разтворена и по малко накрая на ястията, не се готви с нея. Също така, по-честите (4-5 пъти на ден) приеми на по-умерени порции са за предпочитане пред рядкото и обилно хранене. При лошо храносмилане помагат ензимите, най-добри са растителните. Добавките, например витаминните (С, Е, Д, от В-групата) е най-добре да се дозират индивидуално, след отчитане на различните действащи в конкретния случай фактори. От общия режим са важни умереното движение на чист въздух и достатъчната почивка, редовната хигиена и доброто психологично обкръжение”.

7. Моля като заключение да дадете съвети за превенция на Прееклампсия.
“Необходимо е познаване на рисковите фактори (фамилно предразположение, твърде млади или възрастни първескини, пълни бременни или страдащи от високо кръвно, диабет и някои други патологии) и повишено внимание при тяхното наличие – особено втората половина на бременността. Ключови са съветите за правилно хранене и начин на живот, споменати по-горе; най-добре е те да се имат предвид (особено при наличие на рискови фактори) още преди забременяването. Освен това, определени медицински изследвания (назначени от специалист) са важни, тъй като понякога доловимите признаци не са така показателни, а същевременно някои отклонения са вече налице. Тъй като у нас профилактиката въобще е на ниско ниво, бих припомнил в заключение известния афоризъм, че “грам профилактика струва повече от килограм лечение”!

д-р Пашкулев за прееклампсията

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *