Продължителната хипертония е често срещана и може да остане незабелязана сред жените, които имат тежка прееклампсия по време на бременност, според ново проучване цитирано в списание “Hypertension” на Американската асоциация по заболявания на сърцето.

Прееклампсията се асоциира с хипертония и повишен белтък в урината по време на бременност. Проявява се в 3 до 5% от бременностите в световен мащаб. Последните проучвания показват, че жените с прееклампсия попадат в рискова група, при която се наблюдава високо кръвно налягане и след бременността.

Жените с тежка прееклампсия могат да бъдат седем пъти по-податливи на бъдещи сърдечно-съдови заболявания в сравнение с жените с нормално кръвно налягане по време на бременност, смята авторката на изследването Лаура Беншоп, изследовател по акушерство и гинекология в Медицинския център Еразъм в Ротердам, Холандия.

“Проблемът е, че високото кръвно налягане след бременността често остава незабелязано, защото много от тези жени имат нормални стойности на кръвното налягане в кабинета на лекаря”, казва Беншоп. “Целта ни беше да определим колко често жените, които страдат от прееклампсия ще имат високо кръвно налягане през годината след бременността.”

Беншоп и колегите й са изследвали 200 жени, които по време на бременността им са диагностицирани с тежка прееклампсия със систолично кръвно налягане 160 mm/Hg и/или диастолично кръвно налягане от 110 mm/Hg или по-високи стойности. Учените са проследили жените в продължение на една година след бременността си, като са наблюдавали кръвното налягане, както през деня така и пез и нощта и са отчитали стойностите му в домашни и амбулаторни условия.

Какво са открили?

  • Повече от 41% от жените в проучването са имали високо кръвно налягане през годината след бременността.
  • Най-често срещаният тип открита хипертония (17,5%) е „маскирана“ хипертония, което означава нормално кръвно налягане, измерено в лекарския кабинет, но с високи показания в амбулаторни условия. Следващият тип хипертония е „продължителна“ хипертония14,5%; и при 9.5% от жените се наблюдава така наречения синдром на „бялата престилка“, при който се наблюдава по-високо кръвно налягане в кабинета на лекаря, отколкото извън клиника.
  • Ако лекарите се доверяват само на измерванията на стойностите на кръвното налягане в клинични условия, то те са щели да пропуснат 56% от жените с високо кръвно налягане.
  • Нощната хипертония, която увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и смърт, засяга 42,5% от жените в проучването.

“Нашите открития показват, че жените, които имат високо кръвно налягане по време на бременност, трябва да продължат да наблюдават кръвното си налягане, дълго след раждането. Изключително важно е да се проследява кръвното налягане не само в кабинета на лекаря, но и в амбулаторни условия в различните часове на деня и нощта“ – казва Бешоп. Жените, трябва да бъдат профилактирани, за да избегнат усложненията от високото кръвно налягане и след раждането.

Точно с тази цел – профилактика, Американската кардиологична колегия и Американската асоциация по заболяванията на сърцето изведоха нови препоръки относно артериалната хипертония. Според тях систолно налягане от 130 до 139 mmHg и диастолно от 80 до 89 mmHg вече се смятат за първи стадий на артериална хипертония.

За новия стандарт можете да научите тук: https://www.youtube.com/watch?v=NKwxKWPOawk

Източник: http://hyper.ahajournals.org/

Тежката прееклампсия често води до недиагностицирано високо кръвно налягане след бременност

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *