Нискодозиран аспирин и бременност?  

Аспиринът, известен също като ацетилсалицилова киселина, може да предотврати образуването на кръвни съсиреци. Това може да направи аспирина полезен при лечение или предотвратяване на някои състояния като инсулт и инфаркт. Дозировката за аспирин може да варира от 50 до 6000 милиграма (mg) дневно в зависимост от лекуваното състояние, а може да се използва в комбинация и с други лекарства. 

Днес аспиринът се използва за профилактика на някои усложнения на бременността като намалява с над 50% риска от прееклампсия, преждевременно раждане и интраутеринно забавяне на растежа при високорискови бременности.

Американския колеж по акушерство и гинекология (ACOG) препоръчва една таблетка от 81 mg дневно, като има доказателства, които сочат, че 150 mg дневно може да са по-ефективна доза за профилактика при жени с висок риск от прееклампсия.

Кога трябва да започне приема на ниски дози аспирин?

Трябва да започнете да приемате ниски дози аспирин между 12 и 16 гестационна седмица от бременността.

Ниво на риска Рискови фактори Препоръка
Високо История на прееклампсия;
Мултифетална бременност;
Хронична хипертония; 
Диабет Тип 1 или Тип 2; 
Бъбречно заболяване;
Автоимунно заболяване (системен лупус, антифосфолипиден синдром)
Препоръчва се приемът на ниски дози аспирин, ако пациентът има един или повече от тези високорискови фактори.
Умерено Нулипара (никога не е родила); 
Индекс на телесна маса > 30 кг/м;
Семейната история на прееклампсия (майка или сестра); 
Социо-демографски характеристики (афро-американска раса, нисък социално-икономически статус); 
Възраст ≥35 години; 
Медицинска предизпозиция (предишно раждане на малко бебе за гестационна възраст, предишен неблагоприятен резултат от бременност, >10-годишен интервал между 2 бременности)
Препоръчва се ниска доза аспирин, ако пациентът има два или повече от тези умерено-рискови фактори.
Ниско Предишна неусложнена бременност с раждане на термин Не се препоръчва прием на ниски дози аспирин.

Последният мета-анализ, разглежда 34 рандомизирани контролирани проучвания, публикувани между 1985 г и 2005 г. Те включвали 11 348 жени с рискови фактори за прееклампсия – нулипаритет, многоплодна бременност, ултразвукови абнормални находки на утеринната артерия, история за прееклампсия, други хипертензивни заболявания, интраутеринна растежна ретардация или раждане на мъртъв плод.
Според него високориковите бременни, най-вече тези с предишна прееклампсия, трябва да приемат нискодозов аспирин всеки ден, започвайки от седмица 16 г.с., обяснява главният автор – д-р Emmanuel Bujold от Universite Laval (Канада). Засега не става ясно дали аспириновата профилактика трябва да се започне още при диагностициране на бременността или трябва да се изчака 8-12 седмици, добавя Bujold.

Според екипа, проучването потвърждава предполагаемия механизъм на прееклампсията. Имплантацията на плацентата обикновено е завършила до 16-18 седмица. Аспиринът спомага за този физиологичен механизъм, който може да е дефицитен при някои жени, обобщават канадските лекари.

Прием на аспирин – сутрин или вечер?

Да! Изследванията показват, че аспиринът е най-ефективен вечер, затова препоръката е да се приема преди лягане.

Може ли приемането на ниски дози аспирин да увеличи риска от спонтанен аборт?

Счита се, че приемането на ниски дози аспирин не увеличава риска от спонтанен аборт. Изследванията показват, че употребата на аспирин по време на бременност не е свързана с повишен риск от спонтанен аборт.

Кога трябва да спрете приема на аспирин?

Консултирайте се с Вашия лекар, кога трябва да спрете приема на аспирин, тъй като препоръките могат да се различават в зависимост от вашата медицинска история и състояние.

Има противоположни аргументи относно това кога да се преустанови лечението с аспирин. Някои учени твърдят, че аспиринът трябва да се преустанови около 34 гестационна седмица поради възможните рискове от кървене при раждането.

Трябва ли да се консултирате със специалист, преди да започнете да приемате аспирин?

Да! Само жени с висок риск или с множество умерени рискови фактори за прееклампсия трябва да приемат ниски дози аспирин. Поради тази причина бременността трябва да бъде стриктно наблюдавана.

Лечението с ниски дози аспирин при високорискови пациенти не трябва да намалява редовното мониториране от лекар. Ако имате признаци или симптоми на прееклампсия, уведомете незабавно Вашия лекар. 

Приемането на аспирин гарантира ли, че прееклампсия ще бъде предотвратена?

Приемането на аспирин не гарантира, че няма да развиете прееклампсия. Това е превенция с относителна безопасност, която намалява общия риск.   
Прееклампсията и интраутеринната фетална растежна ретардация са свързани с плацентарни дефекти. Смята се, че неадекватната перфузия и плацентарна исхемия водят до ендотелна дисфункция с последваща активация на тромбоцитите и коагулационната система. Така аспиринът би могъл да се окаже полезен, предотвратявайки вазоконстрикцията и патологичната коагулация в плацентата.

Преди да приемате каквито и да е медикаменти, включително аспирин, се посъветвайте с вашия лекар!

 

Източници:

Atallah A, e. a. (2017). Aspirin for prevention of preeclampsia. Drugs

Practice Advisory on Low-Dose Aspirin and Prevention of Preeclampsia: Updated Recommendations. (2016, July 11). Retrieved from American College of Obstetricians and Gynecologists: www.acog.org

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27235915

www.preeclampsia.org

 

Нискодозиран аспирин по време на бременност

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *