Д-р Анна Богданова е акушер-гинеколог, консултант по фетална медицина. 
В момента практикува в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда и МЦ Света Петка. 
Завършва първи цикъл на медицинското си образование във 2-ри факултет по медицина на Карлов университет, Прага, Чешка република през 2001 г. Завършва медицина в Медицински университет – София през 2005 г. В периода 2014 – 2016 г. е научен сътрудник и специализант по фетална медицина в Кралски колеж, Лондон, Fetal Medcine Foundation. От 2015 до 2016 г. отговаря за клиника за диагностика и проследяване на бременности с интраутеринна фетална ретардация. 

Здравейте д-р Богданова, днес в морето от информация, свързана с проследяването на бременността сякаш се изгубихме.  Бременните жените се интересуват от това какви са основните прегледи, какво представляват те, защо са необходими и кога се правят. Срещаме в пространството термини като биохимичен скрининг, фетална морфология, доплери, но да започнем с това какво представлява ултразвукът.

д-р Богданова: Ултразвуковото сканиране (УЗД – ултразвукова диагностика) използва звукови вълни, за да изгради картина на бебето в утробата. Сканирането е напълно безболезнено, не са известни странични ефекти върху майката или бебето и може да се извърши на всеки етап от бременността. За много жени ултразвуковите сканирания са връхната точка на бременността. Много е вълнуващо да “виждате” бебето си в утробата, но по-важно е посланието на самото изследване. Сканирането по време на бременност обикновено е щастливо събитие, но имайте предвид, че ултразвуковото сканиране може да открие някои сериозни аномалии, така че трябва да сте подготвени и за тази информация.

Какво ще се случи в стаята за сканиране?

д-р Богданова: Повечето сканирания се извършват от специално обучен персонал за това. Процедурата се провежда в слабо осветена стая, за да може специалистът да получи добри изображения на вашето бебе. Първо ще бъдете настанени да легнете удобно на специално медицинско легло. След това ще бъдете помолени да спуснете полата си или панталоните до бедрата и да вдигнете горната си дреха до гърдите. Докторът ще сложи ултразвуков (контактен хидрогел) гел върху корема ви и ще прилепи хартиена предпазна подложка за защита на дрехите ви от гела. Гелът гарантира добър контакт между машината и кожата ви. Със специално устройство, наречено трансдюсер докторът ще се “разхожда” върху корема ви, за да  разгледа вашето бебе и репродуктивните ви органи. На екрана за ултразвук ще се появи черно-бяла снимка на бебето. Сканирането не боли, може да се наложи само лек натиск, за да се получи най-добрия образ.

Колко време ще отнеме сканирането?

д-р Богданова: Сканирането обикновено отнема около 20 минути. Въпреки това, вашето бебе може да се окаже срамежливо и да не е в най-добрата позиция да бъде обстойно прегледано. Понякога, ако сте с наднормено тегло или имате тежка коремна операция, това може да намали качеството на изображението и съответно това да удължи сканирането или да се наложи да бъде направен трансвагинален ултразвук.

Може ли ултразвуковото сканиране да навреди на майката?

д-р Богданова: Няма известни рискове за бебето или майката. Сканирането може да осигури информация, която може да означава, че трябва да вземете други важни решения. Например, може да ви бъдат предложени допълнителни тестове.

Кога се правят специализираните ултразвукови прегледи?

д-р Богданова: 

 • Между 6-10 г.с. за констатиране на бременността
 • Между 11+0 и 13+6 г.с. – Биохимичен скрининг
 • Между 20-24 г.с. – Фетална морфология
 • Между 30-34 г.с. – Доплерова велосиметрия или така наречената Късна фетална морфология

Бихте ли ни разказали повече за спецификата на тези тестове?

д-р Богданова: 

6-10 г.с. Преглед за доказване на развиваща се бременност. Това е най-ранният срок на бременността в който може да се “види” добре оформен ембрион със сърдечна дейност в матката. Преди това се вижда само гестационен сак, но не и добре оформен ембрион.

11+0 и 13+6 г.с. Първи триместър Скрининг за Даун синдром. Ултразвуковото изследване се извършва между 11 г.с.-13 г.с. и 6 дни или дължина на ембриона от 45 мм. до 84 мм. (CRL). Обикновено се извършва „през корема” (абдоминално), а в някои случаи се налага да се извърши трансвагинално. На този преглед се определя точния срок на бременността, най-вече при бременни, които не могат да кажат датата на последната редовна менструация, имат нередовен менструален цикъл, забременели са по време на кърмене или скоро след спиране на противозачатъчни. Измерва се дължината на фетуса и по нея се определя датата на термина. Определя се риска за Даун синдром (Т 21) и други хромозомни аномалии като синдром на Едуардс (Т 13) и синдром на Патау (Т18). На всяка жена се изчислява индивидуален риск за бременността. Някои специалисти вече калкулират риск и за Прееклампсия и Фетална растежна ретардация. Това става като се измерват няколко ехографски и биохимични параметри, като се има предвид и възрастта на майката. Диагностицира се многоплодна бременност. Около 2% от спонтанните бременности и 10% от асистираните са многоплодни. Ултразвуковото изследване може да установи дали бебетата се развиват нормално и дали споделят една плацента, което може да представлява проблем по време на бременността. В тези случаи се налага по-интензивно наблюдение. Диагностицират определени големи фетални аномалии. Те могат да бъдат видяни в този срок, но феталната морфология в 20-24 г.с. е от изключителна важност. Диагностицират се ранни спонтанни аборти. За съжаление при около 2% от бременните по време на прегледа се установява че фетуса е загинал, често няколко седмици преди това, без никакви симптоми.

20-24 г.с. Фетална морфология. Целта на прегледа е специалистите по фетална морфология да се уверят, че плода няма анатомични дефекти и се развива адекватно за срока на бременността. Прегледа неправилно се нарича 3D-4D, което всъщност е функция на ехографския апарат. Още повече за прегледа Фетална морфология се използва 2D с висока разделителна способност, а 3D-4D се използва само, за да се покаже лицето на бебето, или в много редки ситуации за визуализация на специфични дефекти.

30-34 г.с. Доплерова велосиметрия или късна фетална морфология. Някои акушер-гинеколози съветват този преглед да се предлага при всички бременни жени. Други смятат, че такъв ултразвуков преглед е подходящ само за тези, които са имали усложнения при предишни бременности като Прееклампсия, Фетална ретардация, Диабет, мъртвораждане, или които развиват такъв проблем по време на настоящата бременност.

Кога се получават резултатите?

д-р Богданова: Специалистът ще може да ви интерпретира резултатите от сканирането по време на прегледа или непосредствено след него.

За какво може да се използва ултразвуковото сканиране?

д-р Богданова: Ултразвуковото сканиране може да се използва за:

 • Констатиране на бременност
 • Констатиране на жив плод
 • Констатиране на едноплодна или многоплодна бременност
 • Определяне срока на бременността и точно определяне датата на термина
 • Проследяване на растежа и развитието на бебето
 • Откриват се някои аномалии
 • Определяне на позицията на плода и плацентата

Може ли да присъства с мен придружител по време на прегледа?

д-р Богданова: Да, децата са споделеност, но не забравяйте, че ултразвуковото сканиране е важен медицински преглед и трябва да се осигури комфортна обстановка за работа на специалиста.

Ако всичко изглежда нормално какво се случва след това?

д-р Богданова: Повечето сканирания показват, че бебето се развива нормално и няма проблеми. Ако това е така ще продължите с рутинното проследяване на бременността.

А ако по време на прегледа се установи, че има проблем?

д-р Богданова: Ако се установи или се подозира за някакъв проблем, специалистът може да поиска второ мнение. Може да ви бъде предложен друг инвазивен тест, за да разберете със сигурност дали има проблем. Ако ви бъдат предложени допълнителни тестове, ще получите повече информация за тях, за да можете да решите дали искате да ги направите или не. 

Момче или момиче?

д-р Богданова: Разкриването на пола на вашето бебе не се предлага като част от националната програма за скрининг, но повечето специалисти дават своето предположение. В началото на прегледа споделете със специалиста дали искате да получите тази информация. Имайте предвид, обаче, че не винаги това е възможно. Например, ако то лежи в неудобно положение, може да е трудно или дори невъзможно да се определи в този ранен гестационен срок.

Ще получа ли снимка?

д-р Богданова: Преди прегледа попитайте дали докторът предоставя тази възможност. И все пак не забравяйте, че понякога бебетата са много срамежливи и не искат да се снимат. 

 

 

Бременност – ултразвукови изследвания. Кога, какво, къде?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *