Бременните жени, които развиват високо кръвно налягане или имат малки за гестационната възраст бебета, могат да имат сърца, които изпомпват по-малко кръв.

Изследването, ръководено от Imperial College London и изследователи от университетите в Бристол и Кеймбридж, предполагат, че бременните жени, които развиват високо кръвно налягане (Прееклампсия) или раждат бебетата с фетална растежна ретардация (ФРР) имат проблеми с кръвообращението си. Доказано е, че тези състояния са свързани с проблеми на сърдечно-съдовата система на майката и/или с аномалии на плацентата.

Екипът на проучването, проследява състоянието на повече от 200 жени преди и по време на бременност, като 15 от тях развиват прееклампсия или раждат малки бебета.

Работата, публикувана в списанието “Hypertension“, е финансирана от Action Medical Research, Националния институт за изследвания в областта на здравеопазването Imperial Biomedical Research Center и Imperial College Health Charity.

Д-р Кристоф Лийс, водещ автор от Катедрата по хирургия  в “Imperial”, заявява, че “Прееклампсията и ФРР могат да имат сериозни последици, както за майката така и за бебето, но все още не сме открили първопричината. Тези находки показват, че са налице вече съществуващи проблеми със сърцето и кръвообращението на майката, което може да осигури важна част от пъзела“. Той добавя, че това изследване може да помогне и да обясни защо жените, които страдат от тези състояния са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания и инсулт по-късно в живота.

Преклампсията е състояние, което се проявява само по време на бременност. То се характеризира с високо кръвно налягане при майката и наличие на протеинурия, обикновено след 20 гестационна седмица от бременността. Състоянието засяга между 3-5% от всички бременности и в тежки случаи може да застраши живота на майката и на бебето. Около 1 000 бебета умират всяка година заради прееклампсия, като повечето от смъртните случаи се дължат на преждевременно раждане.

Първоначално учените включват 494 здрави жени в проучването, като всички се надяват да забременеят в рамките на следващата година. От тези жени при 218 е настъпила бременност и са проследявани до раждането, а 15 от тези бременности (което е почти седем процента) са били засегнати от прееклампсия или са родили ретардирали бебета.

Преди да забременеят, всички жени са преминали редица тестове за оценка на сърдечната функция и кръвообращението. Те са били външно здрави, с нормално тегло и кръвно налягане. Ако една жена е диагностицирана с прееклампсия или ФРР по време на изследването, учените са анализирали резултатите от теста преди да забременее и в ранните етапи на бременността, а след това са ги сравнявили с жени, които са имали здравословна бременност.

Резултатите разкриват, че въпреки, че функциите на сърцето и кръвното налягане са били все още в здравословния диапазон, сърцето им изпомпвало 16% по-малко [CL1] кръв на минута от жените, които са имали здравословна бременност, а кръвоносните им съдове са с 17% повече [CL2 ] резистентни на кръвния поток. Това се явява и основна причина кръвното им налягане да бъде малко по-високо, но все пак нормално.

„Сега са необходими по-големи проучвания, за да се потвърдят тези открития“, добавя д-р Lees. Той казва, че въпреки че прееклампсията и ФРР преди са се свързвали само с аномалии с плацентата, то тези резултати показват, че сърдечно-съдовите разлики също могат да играят важна роля. “Плацентата се развива само няколко седмици след бременността, но открихме, че сърдечните и циркулационни различия са съществували преди плацентата да се развие.”

Бъдещата работа също така ще помогне да се установи дали скринингът на сърдечната функция на бременните жени би бил осъществим за идентифициране на риска от прееклампсия.

Екипът проучва също и други стратегии за предотвратяване на състоянието. “Въпреки че жените в това проучване не са с наднормено тегло, ние знаем, че затлъстяването е свързано с тези усложнения”, добавя д-р Lees. Учените изследват дали диетичните промени, насърчаването на наднормените жени да отслабнат и да увеличат физическата активност преди или по време на бременността могат да намалят риска от развитие на прееклампсия и ФРР.

Д-р Tracy Swinfield от Action Medical Research, благотворителна организация, която подпомага проучването, добавя: “Изследванията в тази област са важни, тъй като колкото по-рано можем да открием или предотвратим тези усложнения, толкова по-добре. Това означава, че жените могат да бъдат превантирани още преди настъпването на бременността, а бебетата ще имат възможност за най-доброто начало на живот.”

Източник: https://medicalxpress.com

Високото кръвно налягане по време на бременност е свързано със сърдечната функция на майката

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *