woman-1006102_960_720Бременност. Хормони. Щастие. Тревожност от непознатото и предстоящото. Момче или момиче? Толкова неизвестни.

Вина…

Някои от Вас вероятно са се изправяли пред този враг – прееклампсия, други никога не са чували за него. Този враг може да дойде просто ей така, от нищото, и да ни вземе любовта, щастието, мечтата.

Знаете ли какво е прееклампсия?  Познавате ли някого, който знае какво е това? Може би приятел, роднина, непознат от някой разказ на един познат, герой от статия във вестник или репортаж? Някой който е изпитал страха, болката, вината, загубата?

А дали този враг не е посетил и теб? И какво направи с твоето тяло?

Блъскат ли се в главата ти въпросите: „Защо на мен?, Аз ли съм виновна?, Как ще продължа?, Как да се справя? Ще забравя ли?, Ще мога ли отново?“ и още и още…

Ние знаем какво е болката, какви са страховете, познаваме вината, но знаем и да продължим.

От личен опит ще ти дадем няколко съвета как да се справиш с вината.

1.     Не се затваряй в себе си!    

Колкото и да не намираш думи да опишеш какво изживяваш опитай се – говори за емоциите си със семейството си, с приятелите си – те също имат нужда да бъдат до теб и да те подкрепят. Не се страхувай да потърсиш професионална помощ и да разговаряш с психолог.

2.     Прости си!

Изживей тъгата и си прости! Ти не си виновен. Ти взе най-добрите решения, които биха могли да бъдат взети в дадения момент и нищо не можеш да направиш, за да върнеш миналото и да го промениш. Не се самообвинявай и позволи на опрощението да замени чувството на вината.

 3.    Върни се възможно най-бързо към рутинното си ежедневие.

Прави най-елементарни неща като взимане на душ, вана, разходки в парка, разговори с близки и приятели. Прави неща, които могат да ти служат за отдушник – спортувай, рисувай, твори.

4.     Сподели твоята история 

Може би се чудиш “Защо това се случи с мен?” Или “Защо оцеля детето на приятелката ми, а тя не успя да се пребори и кой е виновен за това?“ Чувстваш ли се безсилен? Мислиш ли, че е можело да се направи нещо, което да промени изхода? Тези чувства водят до депресия известна като наследствена вина.За съжаление не можем да върнем миналото и да го променим, но ти можеш да помогнеш на други като теб, които изпитват същите чувсва като споделиш своите с тях и им покажеш, че те не са сами, точно като теб – и ти не си сам!

Ти не си сам! Бъди мил със себе си и с хората около теб. Позволи на душата ти да се лекува със свое собствено темпо. Никога не трябва да забравяш какво се случи с теб или с твой любим човек, но трябва да продължиш напред.

Ако искаш да намериш съпричастни приятели, които са преживяли твоите болки и страхове присъедини се към нас и сподели своята история!

Вината…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *