Приемането на ниска доза аспирин преди лягане може да намали риска от прееклампсия, която може да доведе до преждевременно раждане и в крайни случаи до смърт на майката и плода.

Проучване, ръководено от професор Кипрос Николаидес, професор по фетална медицина в Кингс Колидж Лондон, д-р Liona Poon от King’s College, Лондон и проф. Дейвид Райт от университета в Ексетър, установява, че прилагането на ниски дози аспирин от 150 мг. дневно намалява с 62% честотата на прееклампсия.

Проучването, публикувано в New England Journal of Medicine, установява 82% намаление на честотата на ранната прееклампсия, която води до раждане преди 34 гестационна седмица. Проучването изследва 26 941 жени в ранните стадии на бременност, за да се идентифицират тези с висок риск от прееклампсия. 1776 жени изложени на висок риск от прееклампсия са разделени в две групи – на плацебо и на жени приемали аспирин от 150 мг. дневно. Предшестваща прееклампсия е наблюдавана при 13 участници (1,6%) в групата на аспирина, в сравнение с 35 (4,3%) в групата на плацебо.
Бременните жени са получавали аспирин с доза от 150 мг. на ден от 11 до 14 седмица от бременността до 36 седмица. Резултатите подсказват, че аспиринът в ниски дози трябва редовно да се предписва на жени, изложени на риск от заболяването.

Професор Николаидес, директор на Изследователския център за фетална медицина “Харис” в Кралския колеж в Лондон и председател на Фондация за фетална медицина, заявява, че резултатите от проучването предлагат “окончателно доказателство” за ефекта на аспирина.
“Това обширно проучване е окончателно доказателство, че жените могат да вземат прости мерки през първия триместър на бременността, за да намалят значително шансовете им за развитие на прееклампсия.”

Професор Дейвид Райт, професор по медицинска статистика в Медицинското училище в Ексетър, казва:
“През последните десет години сме разработили нови методи за оценка на риска от прееклампсия и ги прилагахме, за да идентифицираме жените за включване в проучването ASPRE.” Резултатите показват, че аспиринът може да предотврати прееклампсия при високорискова бременност”.
Прееклампсията води до намаляване на потока на кръвта през плацентата, ограничавайки потока на кислород и хранителни вещества до плода, което може да ограничи растежа на бебето.

Фамилната анамнеза, затлъстяването, диабетът, високото кръвно налягане или бъбречно заболяване увеличават вероятността от развитие на прееклампсия.
Тежката прееклампсия може да се развие при около 2% от бременностите, а леката прееклампсия до 6%.

Рискът от усложнения е значително по-висок, когато заболяването е тежко и се развива рано през бременността. Това може да доведе до преждевременно раждане и в крайни случаи до смърт както на майката, така и на бебето.
Официално резултатите от проучването са обявени на Световния конгрес на федерацията по фетална медицина в Любляна, Словения на 28 юни 2017 г.
Това е последното от поредица проучвания, които показват положителното въздействие от приемането на ниски дози аспирин.

Анализът на над 30 проучвания, изследващи ползата от дози от 50 до 150 мг. аспирин на ден за превенция на прееклампсия, показва, че подобна терапия води до 10% по-ниска честота на прееклампсия.
Анализите показват, че започнат приема на аспирин на или преди 16-та гестационна седмица от бременността, води до намаляване наполовина на скоростта на прееклампсията, намалява ограничаването на растежа на фетуса и перинаталната смърт, докато аспиринът, започнат след 16 седмица на бременността, няма такава значителна полза.

Световната здравна организация вече препоръчва ниски дози аспирин за профилактика на прееклампсия при жени с висок риск и препоръчва да се започне преди 16 гестационна седмица.

В Съединените щати Американския колеж по акушерство и гинекология препоръчва употребата на аспирин при жени с анамнеза за прееклампсия при повече от една бременност или анамнеза за прееклампсия, водеща до раждане преди 34-та седмица на бременността.

Комбинираният мултимаркерен скрининг и рандомизирано лечение на пациенти с аспирин за превантивна профилактика на прееклампсия (ASPRE) е проведено в 13 родилни болнични заведения в Обединеното кралство, Испания, Италия, Белгия, Гърция и Израел. Всички жени, които са имали рутинно пренатално посещение в участващите болници, са подложени на скрининг за прееклампсия, комбиниращ майчини фактори като тегло, фамилна анамнеза, медицинска анамнеза, включително диабет, средно артериално налягане, пулсативен индекс на утеринни артерии, плазмен протеин А и плацентарен растежен фактор.

Прееклампсията и други хипертензивни нарушения на бременността са водеща причина за майчино и детско заболяване и смъртност в световен мащаб. Такива разстройства се очаква да причинят 76 000 майчини и 500 000 смъртни случая на кърмачета всяка година, според Pre-eclampsia Foundation.

Прееклампсията обикновено се характеризира с внезапно повишаване на кръвното налягане и протеина в урината, което може да се появи след 20-та седмица от бременността и често води до преждевременно раждане. Това може да доведе до усложнения като конвулсии (еклампсия), бъбречна или чернодробна недостатъчност, сърдечни, белодробни и други усложнения, свързани със здравето на майката.

Прееклампсията, особено преди 37 седмица, често допринася за здравословни усложнения за бебето, включително ограничаване на растежа, закъснения в развитието поради преждевременно раждане или дори смърт.

Източник: www.sciencedaily.com
https://youtu.be/XMUXViCKAEQ

Аспирин – профилактика за прееклампсия

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *